Textilbe álmodott varázslatos világba érkeztél !

Kreatívkodásaimat szeretném ezen blogon keresztül megosztani veletek!
Lesz szó varrásról, hímzésről, sütésről, főzésről, kis családomról és túraötletekről, programokról egyaránt....




Saját fotó
Boldog feleség, kétgyermekes anyuka s nem mellesleg régésztechnikus vagyok... Szívesen készítek számodra egyedi, kreatív kézműves ajándékot, babát, tündért, állatfigurát vagy lakásdekorációt!

2012. július 8.

Textil triennálé Szombathelyen - fotósorozat


Húsz ország képzőművészei a szombathelyi textiltriennálén

Szombathely, 2012. június 29., péntek (MTI) – Húsz ország 250 művésze állította ki alkotásait azon a nemzetközi textiltriennálén, amelynek anyagát péntektől tekinthetik meg az érdeklődők a Szombathelyi Képtárban.

A tárlaton fal- és tértextil, textildesign, miniatűr textil, zászló és szalag kategóriában csoportosították az alkotásokat. Az ünnepélyes megnyitón Takátsné Tenki Mária (Fidesz), a szombathelyi önkormányzat kulturális tanácsnoka felidézte, hogy Szombathelyen először negyven évvel ezelőtt mutatkozhattak be a textilművészek. Kezdetben még a Savaria Múzeum termei adtak otthont a rendezvénynek, majd miután felavatták a Szombathelyi Képtárat, állandó otthonra talált a kiállítás. Hosszú ideig kétévenként, majd háromévenként jelentkezett a szemle. Triennálét negyedik alkalommal rendeznek a vasi megyeszékhelyen.
Európában az elmúlt évtizedekben sorra szűntek meg a nagy nemzetközi textilkiállítások, ma már csak emlék a londoni vagy lozani textil biennále, Szombathely mellett már csak a lengyelországi Lódz városa büszkélkedhet azzal, hogy rendszeres gazdája nemzetközi hírű textiles bemutatóknak – fűzte hozzá.
Zsámbéky Mónika művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója arról beszélt, hogy az idei szemle témakijelölése a “textil+” volt. A kifejezés a textil gyarapítását, bővítését, a textilhez való hozzáadást jelenti. Szavai szerint ugyanis már jó ideje megfigyelhető, hogy a textil műfaji határai kitágultak, az anyagok és alkalmazott eljárások köre bővült, a textil kapcsolatot talált nemcsak a festészettel és a szobrászattal, hanem a fotóval és az új médiával is.
A felhasznált anyagok a legkülönfélébbek, a hagyományos alapanyagok mellett megjelent a fém, a fa, a papír, növényi, állati, emberi anyagok applikációja, ezek jól láthatók, nyomon kísérhetők a szombathelyi kiállításon is – mondta.
A művészi szabadság határtalanságára is utal a “textil+” megjelölés. Nem véletlen, hogy a kiállítás kiírásában is megfogalmazták, hogy a művészektől olyan alkotások létrehozását várják, amelyek korunkhoz és a szabadsághoz kapcsolódó életérzéseket, jelenségeket tükrözik. A kiállító művészek nagyszerűen megoldották ezt a feladatot – hangsúlyozta a képtár igazgatója.
Zsámbéky Mónika elmondta: a szombathelyi és a lódz-i textilkiállítások helyszíneinek szoros kapcsolatát jelzi, hogy tavaly a lengyelországi városban a Szombathelyi Képtár gyűjteményéből láthatott egy válogatást a közönség, idén pedig a szombathelyi triennále kísérőrendezvényeként mutatkoznak be lengyel textilművészek.
A megnyitón díjakat is átadtak, amelyeket az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Formatervezési Tanács, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért, valamint a Rózsa Anna Alapítvány ajánlott fel a legjobbnak ítélt alkotások készítőinek.
A triennále kiállításai és a lengyel textilkiállítás is egyaránt szeptember 29-ig tekinthető meg. (MTI)
Erről a kiállításról hoztam nektek képeket!




































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...