Textilbe álmodott varázslatos világba érkeztél !

Kreatívkodásaimat szeretném ezen blogon keresztül megosztani veletek!
Lesz szó varrásról, hímzésről, sütésről, főzésről, kis családomról és túraötletekről, programokról egyaránt....




Saját fotó
Boldog feleség, kétgyermekes anyuka s nem mellesleg régésztechnikus vagyok... Szívesen készítek számodra egyedi, kreatív kézműves ajándékot, babát, tündért, állatfigurát vagy lakásdekorációt!

2011. január 31.

Farsangi ebéd

Ezzel a guszta kínai zöldséges csirkével és a szalagos fánkommal szeretnék
 jó hétfőt kívánni nektek!
A recept nagyon egyszerű: a csirkemellet csíkokra vágod, mogyoróolajon a lilahagymát megfuttatod, rádobod a csirkét, só, bors, fokhagyma, szójaszósz ízesítésül, majd készre sütöd.
Párolsz hozzá kínai wokzöldségeket és üvegtésztát készítesz köretnek!
A fánk Horváth Ilona klasszikus receptje és ha jól keleszted, ilyen gyönyörű szalagos lesz!
Hozzávalók: 
fél kg finomliszt,
2 dkg élesztő,
5 dkg porcukor,
5 dkg vaj,
2 tojássárgája,
1 pohárka rum,
késhegynyi só,
kb. fél liter tej,
a sütéshez olaj,
tálaláshoz sárgabarack lekvár.
Elkészítése: A lisztet langyosítsuk meg, és egyenletes meleg helyiségben, langyosított gyúródeszkán dolgozzunk… Készítsünk kovászt 3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál porcukorral, 3 kanál liszttel. A többi porcukorral keverjük fel a tojássárgákat, adjuk az érett kovászhoz. Langyosítsuk meg a vajat, és keverjük a masszánkhoz, a liszttel együtt (amit mindig szitáljunk át, nem csak az esetlegesen belekerült szennyeződés miatt, hanem mert a szitálással fellazítjuk a lisztet), és annyi langyos tejjel, amennyiben a sót feloldottuk. Lágy tésztát kapunk. Fakanállal 20 percig verjük, keverjük, dagasztjuk.
Amikor már jó a tészta, langyos helyen letakarva másfélszeresére kelesztjük, utána lisztezett deszkára kiborítjuk, kézzel ujjnyi vastagra kinyomkodjuk. Vizespohárral vagy kb. ugyanakkora pogácsaszaggatóval (fánkszúróval…) kiszaggatjuk, és még fél órán át kiszaggatva is kelesztjük, szintén langyos körülmények közt. De vigyázzunk, hogy túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos!
 Az olaj hőfokát próbasütéssel teszteljük: ha túl forró, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje megnőni, és nem lesz szalagos. (A szalag az oldalán körbehúzódó világosabb csík!) A megfelelő hőfok tehát a középforró... Sütéskor a megkelt fánk felső része kerüljön alulra. Egyszerre csak annyit süssünk, hogy maradjon helye növekedni, ne érjen össze soha! A sütés kezdetén fedjük be az edényt, de miután átfordítottuk, fedő nélkül süssük tovább. Szűrőkanállal szedjük ki papírtörlőre, még forrón hintsük meg vaníliás porcukorral és  egy jó nagy adag sárgabaracklekvárral!



Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

  1. Hello,Bebi:-)
    I like Your receipe very much,because it is with chicken.It's simple and fast to make,also very tasty.
    Thank You - it's a good element of my week's dinner plan:-)
    Best Regards-Halinka-

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...