Textilbe álmodott varázslatos világba érkeztél !

Kreatívkodásaimat szeretném ezen blogon keresztül megosztani veletek!
Lesz szó varrásról, hímzésről, sütésről, főzésről, kis családomról és túraötletekről, programokról egyaránt....




Saját fotó
Boldog feleség, kétgyermekes anyuka s nem mellesleg régésztechnikus vagyok... Szívesen készítek számodra egyedi, kreatív kézműves ajándékot, babát, tündért, állatfigurát vagy lakásdekorációt!

2011. május 5.

Házi keksz


Annámhoz tegnap átjött a barátnője  játszani. 
Már hónapokkal ezelőtt meg akartam sütni ezt a kekszet, amit Silerika ajánlott a Facebookon.
Itt volt a tökéletes alkalom, hát nekiláttam.


A recept

Hozzávalók:

a kekszhez:
22,5 dkg liszt
12,5 dkg holland kakaó, cukrozatlan (szigorúan holland, mert attól lesz olyan szép sötét színe)
1 teaskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál sütőpor
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg vaj
1 db tojás


a krémhez:
5 dkg vaj
25 dkg porcukor, 
4 evőkanál tejszín,
1 teáskanál vaníliakivonat

Először a krémet készítjük el. A vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliakivonattal. 
Kanalanként hozzákeverjük a tejszínt, majd a krémet a felhasználásáig hűtőbe tesszük.
A lisztet összekeverjük a kakaóval, a szódabikarbónával, a  sütőporral, és a sóval. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd a tojást is hozzáütjük, majd addig keverjük amíg simává egyneművé válik.Hozzáadjuk a lisztes keveréket és a gyúrófejes robotgéppel először a legkisebb fokozaton, majd ha már egy kicsit összeállt akkor a legnagyobb fokozaton addig gyúrjuk amíg szép fényes sima tésztává áll össze. Ekkor kisebb adagokban nem túl vékonyra nyújtjuk. 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A körök felének a tetejét egy másik kisebb kiszúróval megnyomjuk, amitől a keksz szép mintássá válik. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk őket és előmelegített sütőben 160 fokon, 7 perc alatt készre sütjük. Nem kell jobban megsütni, mert akkor nagyon kiszárad. Amikor kivesszük a sütőből még puhának tűnik, de amikor kihűl, akkor finom roppanóssá válik. Kihűtjük.
A krémet kivesszük a hűtőből és a kihűlt keksz egyik felére 1 teáskanálnyi krémet teszünk, majd rátesszük a keksz másik felét és addig nyomjuk össze, amíg a krém elérti a kekszek széleit. Egy kés segítségével eltávolítjuk a felesleget a szélekről. Pár percre, amíg a krém megszilárdul hűtőbe tesszük, és már fogyasztható is. 
30 darab kekszre számíthatunk.

3 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...