Míg valaki azon szorgoskodott, hogy az összes pénzünket leemelje, én , mit sem sejtve, ezt a tortát sütöttem párom születésnapjára.
A tésztához :
- 7 tojás
- 250 g cukor
- 150 g liszt
- 50 g étkezési keményítő
- 50 g kakaópor
- 60 g vaj
A töltelékhez:
- 460 g meggybefőtt
- 1/2 l meggylé
- 40 g cukor
- 1/2 rúd fahéj
- 2 púpozott kiskanál étkezési keményítő
A díszítéshez:
- 3/4 l tejszín
- 60 g cukor
- csokoládéreszelék, vagy forgács
A tojássárgáját a cukorral, forró vízfürdőben, sűrű krémszerűvé keverjük, majd kivesszük a vízfürdőből.
A lisztet a kakaóval a tojáskrémre szitáljuk. Hozzáadjuk a langyos, folyékony vajat.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. 3 részben óvatosan a tésztához adjuk.
A sütőt 190 fokra melegítjük. A masszát a tortaformába simítjuk, középső sínen 35 percig sütjük.
Egy éjszakán át pihentetjük.
A meggyet leszűrjük, én ki is magoztam, a levet a fahéjjal, cukorral felfőzzük. A fahéjat kivesszük, a keményítővel megkötjük, majd felforraljuk. A meggyet hozzákeverjük, mégegyszer felforraljuk, megvárjuk, míg kihűl és kocsonyás lesz.
A piskótát 3 részre elvágjuk, az alsó lapra a felvert tejszínt rásimítjuk, 3 kört nyomunk rá a tejszínből, a közöket a meggyel kitöltjük, rá a lap és mégegyszer ugyanez. A tetejét, oldalát tejszínnel bekenjük, a közepére csokiforgácsot szórunk, körben tejszínhabcsókokat és meggyet teszünk.
A tejszínhab legyen nagyon hideg, habfixálót is tehettek bele, hogy jó keményre fel lehessen verrni- ez a legnehezebb része szerintem a torta sütésnek.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése