Textilbe álmodott varázslatos világba érkeztél !

Kreatívkodásaimat szeretném ezen blogon keresztül megosztani veletek!
Lesz szó varrásról, hímzésről, sütésről, főzésről, kis családomról és túraötletekről, programokról egyaránt....




Saját fotó
Boldog feleség, kétgyermekes anyuka s nem mellesleg régésztechnikus vagyok... Szívesen készítek számodra egyedi, kreatív kézműves ajándékot, babát, tündért, állatfigurát vagy lakásdekorációt!

2012. szeptember 9.

Túraötlet - A hévízi Árpád kori templom és a római romkert

A nyári szünetben Hévízen jártunk és ezekbe a szép épületekbe botlottunk:

A 13. században épült Árpád- kori templom, amely a tájba helyezett román stílusú falusi kistemplomok legszebbike, Hévíz egregyi városrészében található. A templom építésének pontos ideje nem ismert, a 13. század közére datálható. 1341-ben említik először írásos emlékek. A 16-17. században erősen megsérült, később a barokk korban renoválták. Átalakításkor csak a legszükségesebbeket javították, így megmaradt a templom középkori formája. Ekkor készítették a belső és küldős díszítő festéseket, a hajómagasítást, és pótolták a boltozatokat is. A templom falfestése nem középkori eredetű, de fontos bizonyítéka a templom építészeti gazdagodásának. Az épület belsejében román korból származó keresztelő medence töredéke található, valamint egy középkori felszentelt kereszt.





Római romkert
Tibérius idejében egy 10 x 10 méteres boronaházat építettek ide, mely leégett.
Az I. és II. század fordulóján egy nagyméretű kőépületet emeltek a helyére, amely 45 m hosszú és csaknem 23 m széles volt, tehát több mint 1000 négyzetméter alapterületű. A kelet felől porticussal (oszlopos tornáccal) ellátott épület meleg, langyos és hideg vizes fürdőmedencével is rendelkezett. Ennek ellenére nem biztos, hogy az épület a villagazdaság lakóépülete volt (villa urbana) hiszen központi fűtésnek nem találták nyomát. 
Az épület vélhetően a II. század vége felé elpusztult, a III. században azonban más belső elrendezéssel újjáépült, sőt egy Mithras szentélyt is kialakítottak benn. Az oltár alapkövét a feltárás során megtalálták. A szentélyt és az épületet a IV. században lerombolták, azonban hamarosan ismét felépült, mígnem az V. század elején véglegesen elpusztult.  
A három építési periódust átélt kőépületet 2001-ben és 2003-ban tárták fel,
 Dr. Müller Róbert vezetésével. Az Attila utca végén található területen ma már térkővel burkolt, akadálymentesített sétány veszi körbe a római kori villa romjait, egy újonnan kialakított tér közepén pedig Orr Lajos köztéri szobrát állították ki. A pályázati forrás jóvoltából játszóteret és szabadtéri színpadot is építettek.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...