Textilbe álmodott varázslatos világba érkeztél !

Kreatívkodásaimat szeretném ezen blogon keresztül megosztani veletek!
Lesz szó varrásról, hímzésről, sütésről, főzésről, kis családomról és túraötletekről, programokról egyaránt....




Saját fotó
Boldog feleség, kétgyermekes anyuka s nem mellesleg régésztechnikus vagyok... Szívesen készítek számodra egyedi, kreatív kézműves ajándékot, babát, tündért, állatfigurát vagy lakásdekorációt!

2012. január 1.

Fűszeres kökénylekvár


A kökény magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, s jótékony hatással bír többek között a szív- és érrendszerre. A terméséből készült lekvár nemcsak nagyon finom, de emésztési zavarokra is alkalmas. A virágjából teát készíthetünk, mely remekül funkcionál vízhajtóként, hashajtóként egyaránt. A leveleiből néhányat fél liter vízben forralva, majd a forrázatot megszűrve olyan szájvizet főzhetünk, amely enyhíti a torokfájást és gyógyítja a megduzzadt mandulákat is. A kérgéből készült főzetnek pedig nyugtató hatása ismert. A csonthéjas gyümölcs emellett olyan flavonoidokban bővelkedik, melyek csökkenthetik a rákos megbetegedések kockázatát.


A kökény lekvárja, vértisztító, fogyást elősegítő, immunrendszer erősítő. 
Kiváló roboráló szer, idegerősítő. Zsírcsökkentő hatású, fogyókúra esetén nélkülözhetetlen. A savanykás, fanyar ízű lekvárt gazdagabbá próbáltam varázsolni. 

Hozzávalók:

450 gr kökény
3 db alma
300 ml száraz bor
100 ml víz
200 gr fruktóz
2 db narancs leve
1 db citrom leve
1 tk fahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
pár csepp vanília esszencia
2 db csillagánizs

Tisztítsuk meg a kökényt, és a borral valamint a vízzel főzzük nagy lángon, amíg a héja fel nem pöndörödik ( kb. 10-15 perc). Közben tisztítsuk meg az almákat és vágjuk durva kockákra. A kökényt krumplinyomón vagy halpasszírozón passzírozzuk át, és adjuk hozzá az almát, a ciromlevet, narancslevet, fruktózt és a fűszereket majd takaréklángon hagyjuk, hogy az alma is megpuhuljon. Jöhet a bot mixer, de hagyhatjuk úgy is, hogy az alma rusztikussá tegye a lekvárt. Forrón üvegekbe töltjük, és fejjel lefelé fordítjuk 5 percre, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Címkézés után mehet a kamrapolcra, bár amint látjátok, olyan ínycsiklandó, hogy sokáig nem pihenhet zavartalanul...



4 megjegyzés:

  1. Mmmmmmmmmmm! Ez nagyon fincsi lehet!

    VálaszTörlés
  2. Ennek alekvárnak nagyon finom lehet az íze! Szinte kedvet kaptam szedni és elkészíteni! Nagyon ügyes vagy! És nagyon jónak tűnik a recept!olyan fantasztikusan variáltad!:)

    VálaszTörlés
  3. nekem annyira nem ízlik a kökénylekvár, de elkészítem a te recepted szerint is, hátha rákapok :) és a szörpöt is ki fogom próbálni!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kipróbáltam a kökénylekvár elkészítését, az eredmény....fantasztikus. Kis fahéj, szegfűszeg és icipici őrölt gyömbér ízesítéssel. A fahéj és szegfűszeg éppen csak egy kicsit főjön együtt a paszírozott anyaggal, mert különben nagyon fűszeres íze lesz.
      Csak egy pasi vagyok!!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...