Hozzávalók:
25 deka penne
50 deka rózsáira szedett, falatokra vágott brokkoli
1 evőkanál szárított szerecsendió-virág
1-2 evőkanál vaj
7 és fél deka csíkokra vágott füstölt szalonna
10 deka mascarpone
1 és fél deci tejszín
6 deka frissen reszelt parmezán
só
frissen őrölt bors
Először a tészta enyhén sós főzővízét teszem fel forrni, mert amíg melegszik, kényelmesen előkészíthetem a brokkoli főzővizét is.
Ehhez vizet engedek egy olyan fazékba, amelyhez saját szűrőbetét tartozik, majd a vízbe beledobom a szárított szerecsendió-virágot. Nagy lángon felforralom, és amikor lobog beleengedem a szűrőbetétbe tett brokkolit. A zöldség pár perc alatt puhára fő, de ezalatt is haladok tovább. Az időközben felforrt tészta-főzővízbe beleszórom a pennét, és a főzővekkeren beállítok annyi időt, amennyi a tészta csomagolására van írva. Egy perccel sem többet, mert akkor túlságosan megpuhul. Amíg a brokkoli és a tészta megfő, „összedobom „ a mártást.
Előkeresek egy közepes méretű, mély serpenyőt, aztán kevergetve pörcösre pirítom benne a vajon a szalonnacsíkokat. Amikor már isteni az illatuk, és a színűk aranybarna, hozzájuk adom a mascarponét, a tejszínt és 4 dekányit a reszelt parmezánból. Utána az egészet kevergetve összefőzöm. Ha a sajt felolvadt, megsózom, megborsozom a mártást, és jöhet a tésztavacsora összeállítása.
A szalonnás - mascarponés mártáshoz hozzákeverem a lecsöpögtetett brokkolit és a leszűrt pennét. Ha esetleg túl sűrű lenne a mártás, hozzáadok néhány kanálnyit a tészta főzővizéből. A brokkolis penne tetejére végül ráhintek 2 deka reszelt parmezánt, és tálalok.
2 bőséges adag lesz belőle.
(Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2004/28)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése