Textilbe álmodott varázslatos világba érkeztél !

Kreatívkodásaimat szeretném ezen blogon keresztül megosztani veletek!
Lesz szó varrásról, hímzésről, sütésről, főzésről, kis családomról és túraötletekről, programokról egyaránt....




Saját fotó
Boldog feleség, kétgyermekes anyuka s nem mellesleg régésztechnikus vagyok... Szívesen készítek számodra egyedi, kreatív kézműves ajándékot, babát, tündért, állatfigurát vagy lakásdekorációt!

2010. február 19.

Almás palacsinta


Majorannás májragu almás palacsintával

Hozzávalók:
A májraguhoz:
60 deka csirkemáj
5 deka vaj
1 púpos kávéskanál morzsolt majoranna
só és frissen őrölt bors
2 deci 12%-os zsírtartalmú tejföl
Az almás palacsintához
5 deka vaj
25 deka alma
1 citrom
10 deka finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál cukor (1/2 deka)
csipetnyi só
bőven frissen őrölt bors
1 deci 1,5%-os zsírtartalmú tej
1 tojás

a tálaláshoz esetleg 1 csokor petrezselyem

Belangyosítom a sütőt 50 fokra (gázsütőn az "épphogy fokozat"), hogy tálalásig itt tartsam majd melegen a kisütött almás palacsintákat. Ezután összeállítom a palacsintatésztát.
A vajat megolvasztom a mikróban, és félreteszem, hogy kihűljön. Amíg ez megtörténik, a megmosott almát héjastul egy tálkába reszelem, hozzáadom a megmosott citrom reszelt héját és egy kevés citromlevet is. Ekkor előveszek egy nagy tálat meg egy kancsót.
A tálban fakanállal összevegyítem a lisztet, a sütőport, a cukrot, a sót és a borsot, a kancsóban pedig kézi habverővel összekeverem a tejet, a tojást és a megolvasztott vaj felét. A kancsóból átöntöm a tejes – tojásos - vajas keveréket a lisztes tálba, és fakanállal jól összedolgozom a tésztát. Végül beleforgatom az almareszeléket is, és elkezdem megsütni a palacsintákat.
Ez a szokásos módon történik, kivéve két apróságot. Az egyik az, hogy a sütéshez nem olajat használok, hanem a maradék, felolvasztott vajat. A másik  pedig az, hogy nem merőkanálnyi, hanem evőkanálnyi adagokban sütöm ki a tésztát, azaz mini-palacsintákat gyártok.
Sütéskor tehát a 28 centi átmérőjű teflonserpenyőmet kikenem az olvasztott vajjal, felhevítem és belekanalazom a tésztát. Ezt követően alaposan szétnyomkodom a tésztapacát, hogy jó lapos legyen, majd melléje pöttyintem a következő kuapacot úgy, hogy ne érintkezzenek egymással. Ha már a serpenyőbe adagoltam annyi palacsintát, amennyi kényelmesen belefér, mérsékelem a lángot, és oldalanként 2-3 perc alatt megsütöm őket. A kisült palacsintákat egymásra tornyozom, letakarom alufóliával, és berakom a langyos sütőbe, hogy ne hűljenek ki, amíg elkészítem a májragut.
Ehhez a megmosott, szárazra törölt csirkemájat felcsíkozom, majd takaréklángon megolvasztom hozzá a vajat ugyanabban a serpenyőben, amelyben a palacsintákat sütöttem. Ha a vaj már folyik, mérsékeltre csavarom a lángot, és a serpenyőbe dobom a májcsíkokat. Kevergetve megsütöm őket, majd majorannát, sót és borsot hintek rájuk. Ezután meglocsolom a tejföllel, és tempósan összeforralom.
Tálaláskor igazságosan elosztom a tányérokon a palacsintákat, és melléjük kanalazom a szaftos májat. Aki akarja, megszórhatja a ragut vágott petrezselyemmel, de anélkül is fenséges.
4 adag lesz belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...