Mivel Vica hajnali 5-kor kelt, gondoltam kihasználom az időt és sütök egy kis muffint.
Az almás-diósra esett a választás! Íme képes beszámolóm, s a végeredmény!
Hozzávalók:
- 10 dkg dió
- 10 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 10 dkg barna cukor
- 20 dkg finomliszt
- 2 kávéskanál sütőpor
- ½ kávéskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 citrom
- 25 dkg alma
- 1½ dl tej
- 10 dkg joghurt
- 1 tojás
1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és a muffintepsi tizenkét horpadását kibéleljük egy-egy papírkapszlival. A diót pár perc alatt kevergetve illatosra pirítjuk egy nagy, száraz serpenyőben. Amíg kihűl, a vajat folyósra olvasztjuk a tűzhelyen vagy a mikróban. Visszatérünk a dióhoz: a megadott cukormennyiségből egy evőkanálnyival együtt nem túl finomra megőröljük, és mindegy, hogy ehhez melyik cukorfélét választjuk.
2. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, az őrölt fahéjjal és a megőrölt dióval, majd hozzáreszeljük a citrom héját. Az almát megreszeljük a reszelő nagy lyukú oldalán – nyugodtan lehet héjastul –, és a reszeléket meghintjük kevés friss citromlével, hogy ne színeződjön el. Most jönnek a „nedves” hozzávalók: a tejet, a joghurtot, a maradék kétféle cukrot, a tojást és az olvasztott, langyos vajat kézi habverővel összekeverjük egy mérőkancsóban.
3. Összeállítjuk a tésztát: a lisztes keverékhez hozzáöntjük a „nedves” hozzávalókat, és fakanállal néhány mozdulattal összedolgozzuk őket. Következik a reszelt alma, annak is jár egy-két keverés.
4. A tésztát arányosan szétkanalazzuk a tepsiben, és a muffinokat 20-25 perc alatt megsütjük.
Tizenkét muffin lesz belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése