Textilbe álmodott varázslatos világba érkeztél !

Kreatívkodásaimat szeretném ezen blogon keresztül megosztani veletek!
Lesz szó varrásról, hímzésről, sütésről, főzésről, kis családomról és túraötletekről, programokról egyaránt....




Saját fotó
Boldog feleség, kétgyermekes anyuka s nem mellesleg régésztechnikus vagyok... Szívesen készítek számodra egyedi, kreatív kézműves ajándékot, babát, tündért, állatfigurát vagy lakásdekorációt!

2010. április 26.

Mi az a medvehagyma?

Mostanában már a csapból is a medvehagyma folyik. Én nem ismertem eddig ezt a növényt, hát utánanéztem, miért is ez a láz?! Sőt, kedvesem vett is a piacon, s most sütöm belőle Limara medvehagymás pogácsáját. Ha kisült, megmutatom nektek is! Addig is aki nem tudná, mi is ez a növény, az olvassa el a cikket!




Medvehagyma
Allium ursinum L.
   
"Jó étvágyfokozó"


Népies neve:

sásihagyma


A növény leírása:

A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozik. 
Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. 
A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető 30-40 cm 
magas évelő növény. Április-május környékén virágzik. 
A hagyma hosszúkás-tojásdad alakú.




A medvehagymáról többet is megtudhat a  
Medvehagyma, a tavaszbúcsúztató méregtelenítő 
című cikkünkből.

Hogyan gyűjtsük?



A medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját 
használják gyógyászati célokra. A tavaszi hónapokban gyűjtik.
Hagymáját a vöröshagymához hasonlatosan tárolják. 
A medvehagyma levelét gyógynövény boltokban is árusítják.

Mi van benne?

A növény szerves kénvegyületeket
(alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz.

Mire jó?

Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. 
Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, 
C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet
ellenálló-képességét.




A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan 
felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut 
súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő,
emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok
kezelésére alkalmazza.

Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású, 
lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja 
a végtagok keringését. Laboratóriumi körülmények között 
a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum koleszterin szintjét 
csökkentették az alkalmazott hagymaadagok, a kéntartalmú 
tioszulfinátok, ajoének és ditiinek mennyiségétől függően a 
koleszterin szintézis befolyásolása révén. 
Szerves oldószerekkel képzett hagymakivonatok a 
koleszterinszintézist jelentős mértékben 
(akár 40%-ban) mérsékelték. A hagyma rendszeres fogyasztása
a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri 
megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.

Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló
aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel 
történő együttszedése nem javasolt, mert a vérzés 
létrejöttének kockázata fokozódhat. A megnövekedett 
vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni műtétek előtt, 
és csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót,
nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a
rendszeres hagymafogyasztás.

Népi megfigyelés, hogy a hagyma bőrön történő külsődleges
használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású
egyes gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrű egyének 
esetében azonban fokozott óvatosság szükséges, mivel az
alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés, 
bőrpír formájában. Ilyen esetben használata felfüggesztendő. 
Érdemes először csak kis területre felvinni, és csak akkor 
alkalmazni kiterjedten, ha nem alakul ki hatására kellemetlen 
bőrreakció.

Bár humán klinikai eredmények nem támasztják alá a hagyma
vércukorszintet és inzulin termelődést befolyásoló hatását,
ennek ellenére cukorbetegek esetében ajánlott hagymakivonatot
tartalmazó készítmények szedése esetén a vércukorszint
rendszeres ellenőrzése

Hogyan használjuk?

Lé: A növény levelét préseljük ki, majd adjuk kefirhez, joghurthoz.

Pesto: Vágjunk össze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olívaolajjal,
kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal, keverjük ki.
Jól zárható üvegbe tegyük, hűtőszekrényben tároljuk! 
Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló!




  • Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, 
  • hogy a tömeges gyűjtés veszélyeztetni kezdte állományát,
  • ezért védetté nyilvánították. Hazánkban is igyekeznek
  • A medvehagymából kiváló pesto és saláta is készíthető.
  • A bioélelmiszerek kedvelt fűszernövénye.
  • védeni, - a védett területeken gyűjtését nem engedélyezik -,
  • de még nem védett.
Jó tudni!
Könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...