Pár nappal ezelőtt elmentünk a közeli erdőbe esti sétára Vicával. Gyönyörű vadvirágokból álló illatos csokorral és 2 kosár bodzával tértünk haza.
Persze szörpöt készítettem belőle.
Íme a recept:
30 tányér bodzavirág 3,5 liter víz, 10 dkg citromsav, 3 citrom, 2 kg cukor, nátrium-benzoát
A bodzát leöntöttem a vízzel, kimászattam a pókokat és egyéb rovarokat, rászórtam a citromsavat és lefedve 1 napig áztattam, közben többször átkevertem. Fél nappal később beleszeleteltem a citromokat is. Ezután átszűrtem, először durván, majd finoman is, hozzákevertem a cukrot, majd a tartósítószert, és (forróvizes - ecetes öblítés után) üvegekbe töltöttem.
Variációk: már az elején mentaleveleket is tettem a bodzához, a másik adaghoz lime reszelt héját, kifacsart levét és a húsát is hozzáadtam, illetve a kész szörphöz jó adag levendulaszirupot csorgattam.
Cukor helyett mézet is tehetsz bele, vagy citromfüvet, sőt legközelebb a gyömbért is kipróbálom hozzá.
Persze ennyi nem volt elég, így még egy adagot kellett készítenem, közel 30 üveg lett összesen!
Hamarosan jövök a bodzás sütireceptekkel is!
nátrium-benzoát!
VálaszTörlésnincs benne n!
Köszi, elgépeltem...mea maxima culpa!
VálaszTörlés