Ez az étel igazi hungarikumnak számít. A tradíciók Erdélyhez kötik ezt a receptet, leghíresebb receptjeink között van. Autentikusan metélttésztával készítik, de mostanság elterjedt a cérnametélttel készített változat is.
Én levendulazselével tálaltam, mennyei lett!
Hozzávalók:
6-8 réteslap
300 g szélesmetélt
750 g túró
6 tojás
100 g mazsola
2 evőkanál tejföl
150 g cukor
100 g vaj
citromlé
vanília
csipet só
2-3 evőkanál édes morzsa (esetleg zsemlemorzsa)
A mazsolát kevés langyos vízben beáztatom. Szétválasztom a tojásokat. A sárgájához hozzáadom a cukrot és robotgéppel habosra-fehérre keverem. A túrót tejfölt hozzáadom, ezt is összemixelem, majd hozzáteszem a puha vajat, csipet sót, egy-két csavarás citromlevet, vaníliakivonatot (vagy 2 csomag vaníliáscukrot). Az egészet krémes állagúra keverem. Beleteszem a mazsolát és kanállal eloszlatom.
A réteslapokat egyenként kiterítem, és olvasztott vajjal megkenem.
3-3 lapot egymásra teszek.
Egy magas falú zománcos tepsit is kikenek vajjal, az aljára teszek 3 lapot úgy, hogy az oldalán egy kissé kihajtom őket. A sütőt begyújtom 200 fokra.
A tojásfehérjékből pár csepp citromlével kemény habot verek, majd kanállal óvatosan beleforgatom a krémbe.
A réteslapot megszórom morzsával, majd 3 rétegben szélesmetélt-túrókrém rétegeket, halmokat rakok. Villával kicsit belepiszkálgatok egy-két helyen, hogy keveredjen.
Oldalról visszahajtom a réteslapok széleit a krém tetejére. A maradék 3 lappal pedig beborítom. Betolom a sütőbe. 10 perc múlva mérsékelem a lángot 180 fokra, és összesen kb. 40 percig sütöm.
Hmm. Imádom, felénk nem így hívják, de így csináljuk! :)
VálaszTörlésköszönöm a kedves hozzámszólást:) már régóta olvaslak, nagyon tetszik, amiket csinálsz, de nem vagyok még otthon a blogok világában, igyekszem ezt is bepótolni:)
VálaszTörlésNagyon guszta.
VálaszTörlésMég nem ettem, de majd most!
Köszönet a megosztásért!