Textilbe álmodott varázslatos világba érkeztél !

Kreatívkodásaimat szeretném ezen blogon keresztül megosztani veletek!
Lesz szó varrásról, hímzésről, sütésről, főzésről, kis családomról és túraötletekről, programokról egyaránt....




Saját fotó
Boldog feleség, kétgyermekes anyuka s nem mellesleg régésztechnikus vagyok... Szívesen készítek számodra egyedi, kreatív kézműves ajándékot, babát, tündért, állatfigurát vagy lakásdekorációt!

2012. június 13.

Az ozorai Pipo vár- programajánló

Bonyhádi túránk utolsó állomása Ozora, egy zsákfalu, amit mindenképpen érdemes felkeresnie annak, aki szereti a történelmet, a reneszánsz várkastélyokat!
Minket teljesen elvarázsolt, és biztosan el fogunk tölteni itt egy éjszakát, mint a vár ura és úrnője!!!!


 Reneszánsz konyha



Jégpince tulajdonos:)


Itt nézhető meg Pipo hitvese Borbála hálószobája, a reneszánsz kandallós trónterem, és a reneszánsz ebédlő, szalon. A vár felszentelt Kápolnája őrzi Szent György csontereklyéjét. A kiállítás érdekessége a Zsigmond-kori fegyvermásolatokkal berendezett fegyverterem.

Itt található a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki kar, Rajzi és Formaismereti Tanszék gipszmásolat gyűjteménye:

"RENESZÁNSZ EMLÉKEINEK KIÁLLÍTÁSA"


A helységet egy 1315-ben kelt oklevél említi ,,Azara" néven, mint az Ozorai család birtokát. E család utolsó nőtagja, Ozorai András egyetlen leánya Borbála, 1399-ben ment Philippo Scolarihoz, aki ezután felvette az Ozorai nevet, Zsigmond király pedig Ozora helységet és uradalmát 1406-ban az ifjú párnak adományozta.
Ozorai Pipo a XV. század elején királyi engedéllyel apósa kisebb méretű kúriája helyén az Itáliából behívott tervezőkkel és építőmesterekkel (építésze valószínűleg a firenzei Manettó Ammannatini volt) felépítette a várat, melyet egy 1426-ban kiadott oklevél említ először ,,Castrum Ozora" néven. A török 1543-ban vette birtokába Ozora várát Csakar Ferenc várnagytól, és azt helyreállítva,őrséggel látta el. Buda várának visszafoglalása után 1687-ben ezt a várat is felszabadították az osztrák-magyar seregek. Ezután Esterházy Pál nádoré lett, e család alakította át a XVIII. században barokk stílusban. A XIX.század elején megyei börtön, később magtár lett.
A vár a mai alakjában szabályos négyzet alaprajzú, kétemeletes várkastély, udvarán gótikus nyomokkal, félköríves, gótikus pinceajtókerettel, a várat övező árok nyomaival.






A várkastélyban történelmi bútorokkal berendezett, hangulatos vendégszobák foglalhatók. Minden szobához külön fürdőszoba, közös étkező és teakonyha tartozik. Gyermekbarát környezet.

A várkastély belső udvara ideális helyszín esküvői rendezvények számára. Közel 200 ülőhelyes. A várudvar alkalmas továbbá esküvői állófogadások (maximum 200 fő), ülőfogadások (maximum 90 fő) számára. Egyházi szertartásra a vár kápolnája áll rendelkezésre.

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm az ötletet és az igazán igényes, tartalmas leírást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is voltunk, engem is elbűvölt a kastély.Mesés!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...