Textilbe álmodott varázslatos világba érkeztél !

Kreatívkodásaimat szeretném ezen blogon keresztül megosztani veletek!
Lesz szó varrásról, hímzésről, sütésről, főzésről, kis családomról és túraötletekről, programokról egyaránt....




Saját fotó
Boldog feleség, kétgyermekes anyuka s nem mellesleg régésztechnikus vagyok... Szívesen készítek számodra egyedi, kreatív kézműves ajándékot, babát, tündért, állatfigurát vagy lakásdekorációt!

2012. március 15.

Március 15.

Talán sokan tudjátok már, hogy a Pápai Református Kollégium Gimnáziumában érettségiztem, ott ahol Petőfi is Jókai is tanult!

Ők mindketten 1841-1842-ben diákoskodtak Pápán, itt tartózkodásukat több legenda is őrzi. Petőfi soproni katonáskodása után unokatestvérét, a később festőművészként ismertté vált Orlay Petrich Somát jött meglátogatni, de úgy megtetszett neki a pápai oskola, hogy Tarczy Lajos professzor támogatásával be is iratkozott a kollégiumba. Petőfi először a mostani Gyurátz Ferenc utcában lakott Orlay Petrich Somával, majd a mostani Petőfi utcában, közvetlenül az Ókollégium szomszédságában. Jókai pedig a róla elnevezett Jókai utcán, az ún. lila házban bérelt szobát. Mindegyik épületen emléktábla őrzi egykori lakójának emlékét. 

 
Petőfi, Jókai és Orlay voltak a Képzőtársaságnak nevezett önképzőkör létrehozói, amelynek irodalmi, kulturális hagyatéka felelősséget ró ránk, kései utódokra. Az önképzőkörbe azok a diákok járhattak, akik valamilyen szépirodalmi tevékenységet folytattak, felolvasták egymásnak műveiket, majd komoly, értő bírálatot mondtak róluk. Az ún. érdemkönyvbe írhatták be saját kézírásukkal a legjobbra sikerült műveket. Ezeket az érdemkönyveket ma is őrzik a Tudományos Gyűjteményekben, egyik legértékesebb látható is a könyvtár folyosójának tárolójában. Mi ugyanis büszkén szoktuk emlegetni, hogy Petőfi Sándor Pápán született, Petrovics Sándor pedig Kiskőrösön, azért, mert az érdemkönyvbe legelőször Pápán írta be a költő a Petőfi vezetéknevet. Petőfi pályájának mérföldköve is volt Pápa, mert itt írta meg a Borozó című versét, amely az első nyomtatásban megjelent műve. Vörösmarty Mihály közbenjárásával tették bele az Atheneum egyik számába. Petőfi állítólag nem volt borivó, de a pápai diákok mindig szívesen idézik kedves bordalát.



Csoóri Sándor egyébként szintén itt érettségizett és Kossuth nagydíjat kapott tegnap!

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...