A kedvenc téli desszertünk receptje Horváth Ilonától való!
Hozzávalók:
20 dkg kalács, 3 tojás, 1/2 l tej, 10 dkg cukor, 3 dkg vaj, 10 dkg darált dió, vaníliás cukor, 10 dkg mazsola, 1/2 dl rum/aroma, 1/2 kg alma, 3 kanál lekvár
A szikkadt kalácsot apróra felvágtam, a tojássárgákat a cukorral és az olvasztott vajjal elkevertem, hozzáadtam a tejet, a vaníliás cukrot, rumaromát és a kalácsra öntöttem. kivajaztam a jénai tálat, az aljára simítottam az ázott kalácsot, megszórtam darált dióval és az almaszeletekkel vastagon beborítottam. 30 percig sütöttem forró sütőben. Addig felvertem a tojásfehérjéket ( én az előző sütésekből kimaradt 4 fehérjét is hozzáadtam!) cukorral, majd a saját banánlekváromat kevertem hozzá. Rásimítottam a félig sült alma tetejére, villával megcsíkoztam, majd mérsékelten forró sütőben még negyed órát sütöttem.
Szép nagy adag lett belőle, de estére már csak az üres edényt nézegettük szomorúan...
Jó étvágyat!
Hmmmmmmmmmmmmmmm, de jól néz ki. Szívesen megkóstoltam volna.Ebéd után azon törtem a fejem, de jó lenne valamilyen desszert. Lehet, hogy holnap meg is csinálom.
VálaszTörlésA középiskolában én még Horváth Ilonka néni könyvéből tanultam főzni - pár évvel előtte még nálunk tanított -, sajnos én már nem ismertem. Nagy szívfájdalmam, hogy a könyvét elvitte a lányom, és egyszer csak - gondolom egy költözés alkalmával - elveszett. Az új már nem olyan, hisz a régiben sok hasznos tanács is volt, kezdőknek, haladóknak egyaránt.
isteni lehet. Jól jönne ma a szülinapi desszertnek!
VálaszTörlés