Mivel Vica hajnali 5-kor kelt, gondoltam kihasználom az időt és sütök egy kis muffint. 
Az almás-diósra esett a választás! Íme képes beszámolóm,  s a végeredmény!
Hozzávalók:
- 10 dkg dió
 - 10 dkg vaj
 - 5 dkg cukor
 - 10 dkg barna cukor
 - 20 dkg finomliszt
 - 2 kávéskanál sütőpor
 - ½ kávéskanál szódabikarbóna
 - 1 teáskanál őrölt fahéj
 - 1 citrom
 - 25 dkg alma
 - 1½ dl tej
 - 10 dkg joghurt
 - 1 tojás
 
1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és a muffintepsi tizenkét horpadását kibéleljük egy-egy papírkapszlival. A diót pár perc alatt kevergetve illatosra pirítjuk egy nagy, száraz serpenyőben. Amíg kihűl, a vajat folyósra olvasztjuk a tűzhelyen vagy a mikróban. Visszatérünk a dióhoz: a megadott cukormennyiségből egy evőkanálnyival együtt nem túl finomra megőröljük, és mindegy, hogy ehhez melyik cukorfélét választjuk.
2. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, az őrölt fahéjjal és a megőrölt dióval, majd hozzáreszeljük a citrom héját. Az almát megreszeljük a reszelő nagy lyukú oldalán – nyugodtan lehet héjastul –, és a reszeléket meghintjük kevés friss citromlével, hogy ne színeződjön el. Most jönnek a „nedves” hozzávalók: a tejet, a joghurtot, a maradék kétféle cukrot, a tojást és az olvasztott, langyos vajat kézi habverővel összekeverjük egy mérőkancsóban.
3. Összeállítjuk a tésztát: a lisztes keverékhez hozzáöntjük a „nedves” hozzávalókat, és fakanállal néhány mozdulattal összedolgozzuk őket. Következik a reszelt alma, annak is jár egy-két keverés.
4. A tésztát arányosan szétkanalazzuk a tepsiben, és a muffinokat 20-25 perc alatt megsütjük.
Tizenkét muffin lesz belőle.


Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése